Tarta porowo-rozmarynowa

Na życzenie Drogich Pań przepis na tartę z wieczoru andrzejkowego:por_2

Potrzebujemy:
Ciasto Filo lub francuskie (Filo mrożone, ok 18 zł, na jedną tartę wystarczy pół)
Kilka ziemniaków sałatkowych.
3 pory.
Świeży rozmaryn, może być tymianek.
Jajko
Kubełek śmietany 18%
Świeżo starty Grana Padano, może być również polski parmezan Dziugas.
Mozarella.
Pieprz grubo mielony.
Oliwa Extra Virgin, odrobinę masła.

Ciasto się powoli rozmraża, w tym czasie podgotowujemy ziemniaki umyte, nieobrane ze skórki.
Płuczemy i czyścimy pory, Drobno pokrojone dusimy na oliwie z odrobiną masła,
Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz. Podlewamy małą ilośćią wody.
Rozmrożone ciasto układamy na posmarowanej masłem, co kilka arkusików ciasta smarujemy je roztopionoym masłem.
Pieczemy w 200C aż się lekko zezłoci.
Podgotowane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, zostawiamy je w łupinkach, dodaje to zdecydowanego smaku, układamy na cieście jedną warstwę, na to kładziemy warstwę lekko podduszonych porów.
układamy porwaną mozarellę, rozmaryn lub gałązki tymianku, dużo. zalewamy wszystko śmietaną wybełtaną z jajkiem, pieprzem, serem Grana Padano.
Pieczemy w piekarniku 200 stopni na środkowej półce, z termoobiegiem będzie szybciej.

Na zimno jest znacznie lepsza niż na ciepło.

Wawrzyniec

SHARE IT:
LaLoba Centrum Kobiet © 2015 | Projekt i wykonanie Wawrzyniec Larysz