Marokańska zupa z soczewicy z konfiturą z czerwonej cebuli

Przepis na życzenie uczestniczek warsztatów Jogi 21-22 lutego.112903_zupa-marokańska_0079

Średnią cebulę pokrojoną w drobniutką kostkę razem ze zmiażdżonym małym ząbkiem czosnku delikatnie szklikmy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy sprorą łyżeczkę mielonego kuminu rzymskiego, cynamonu, szczyptę kozieradki. Dodajemy puszkę pomidorów (nie przecieru), kilka łyczek pasty paprykowej, czegoś w rodzaju Ajvaru, cienko pokrojoną 1 marchewkę, 200 g czerwonej przepłukanej soczewicy.
Wodę do uzyskania gęstości naszej polskiej grochówki ;). Gotujemy do zmięknięcia soczewicy. Solimy do smaku.

Konfitura ze skarmelizowanej czerwonej cebuli:
dwie czerwone cebule kroimy w drobne piórka, delikatnie zesmażamy na maśle. Zaspujemy ciemnym cukrem do uzyskania karmelu.
Dodajemy papryczkę chilli drobno pokrojoną, sok z połowy limonki, czarny świeżo grubo mielony pieprz.
Smażymy na małym ogniu w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.

Zupę podajemy z łyżeczką gęstego jogurtu, łyżeczką konfitury i posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Wawrzyniec

(zdjęcie i inspiracja pożyczone z serwisu White Plate)

 

SHARE IT:
LaLoba Centrum Kobiet © 2015 | Projekt i wykonanie Wawrzyniec Larysz